Friday, February 19, 2010

Kelemahan kedai makan di negara ini

hi, saya terpanggil utk membincangkan berkenaan kelemahan kedai2 makan di Malaysia..Melalui pengalaman saya yg gemar makan di luar ni hehe..antara kelemahan yg dikenalpasti adalah:

1.lambat ambil order (dah tau musim cuti,arrange la pekerja tu bagi cukup)
2.bile nak ambil order (xbawak menu atau menunya tidak mencukupi)
3.meja tiada bernombor/nama (kang bile time makanan siap barulah terhegeh2 nak tanya balik kat si pengambil order meja mana)
3.salah hantar makanan (order lain dapat lain)
4.penghantaran makanan yang berperingkat (contohnya:antar nasik n sayur je dulu..pas2 beberapa lama kemudian barulah terkedek2 nak hantar main dish mcm ikan/lauk lain..xke org dah kenyang masa tu)
5.cara makanan dihidangkan/dihantar atas meja (apa ke salahnya yg si tukang hantar tu bertanya atau memperkenalkan makanan yg die nak letak atas meja makan pelanggan supaya makanan tersebut berada pada kedudukan betoi2 depan pelanggan,xda la memusing2 makanan tu nak dipas)
6.waiter/waitress xtau maklumat berkaitan makanan dalam menu (tanya sket cara masak/rase camner xtau,ataupun sket2 dah habis..n kadang2 yg menda dah habis tu dekat sejam nunggu baru la derang cakap dah habis kene re-order)
7.suasana tempat makan (kadang2 dari jauh dah cantik,menarik,begemerlapan..tetapi tang sinki nak basuh tangan/toiletnya xda air atau kotor)

No comments:

Post a Comment